dimarts, 21 d’agost del 2012

BROTO - OTO - CASCADA SORROSAL- BROTO

BROTO – OTO – BROTO

FITXA TÈCNICA:

  • Data: 8/08/2012
  • Distància: 1.5 Km.
  • Dificultat: baixa
  • Desnivell: 70 metres
  • Alt. màxima: 960 nm
  • Temps aproximat: 25 min
Després d’un dia de turisme, on varem visitar el Monestir vell de San Juan de la Peña, monestir construït dins la pedra de la muntanya. Dinar típic de la zona i visita ràpida a la ciutat de Jaca. 


Decidim fer una ruta molt lleugera pels voltants de Broto. Així que agafem la vora del riu Ara pel passeig fins arribar a la passarel·la de ferro al costat de la piscina municipal per on travessem fins l’altra vorera del riu per a seguir per una pista de pedra, sense deixar d’escoltar el soroll de l’aigua córrer. 

Arribem doncs a la carretera que ens durà fins a Oto, on es trobem amb un senyor del poble i preguntem si anem be direcció al poble, i ell mateix ens assenyala que el tenim al davant seguint pujant per la carretera.  (trobem a faltar algun que altre senyal indicatiu). És ací on fem una visita a uns cavalls que ben bé es deixaven acariciar. 



 
Seguint la carretera fins el càmping, travessem un pont de pedra i comencem a pujar pels carrers d’Oto en busca de l’ermita del romànic, típica de la zona seguint així l’arquitectura del Gállego. 

Per desgràcia no visitarem l’interior. I en uns minuts més ja caminàvem direcció Broto per l’altra banda, ara anem tot el camí baixant per la carretera que acaba a l’antic pont al barranc del Sorrosal, on a pocs metres està la Cascada del Sorrosal que més tard anirem a visitar fent cas de les recomanacions rebudes, ja que és ben fàcil arribar-hi seguint el passeig il·luminat. Barranc on el toll d’aigua és ben poc i la Cascada només és un fil d’aigua que ens ajuda a imaginar com deu ser a la primavera.

Vero

Informació d’ Oto http://es.wikipedia.org/wiki/Torre_de_Oto

Localización


Se encuentra situada en la localidad pirenaica aragonesa de Oto, perteneciente al municipio de Broto (en el valle del Ara), Sobrarbe, provincia de Huesca, Aragón, España. Oto dista 1 kilómetro de Broto, 42 de Aínsa y 13 del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. La torre se encuentra dentro del propio núcleo urbano de Oto. Está declarada Bien de Interés Cultural (BIC) del Patrimonio Cultural aragonés.

Historia

Torre de finales del siglo XV o comienzos del XVI, usada como cárcel durante siglos posteriores. A pesar de que la mayor parte de las torres de este tipo en Sobrarbe se datan en el siglo XVI, los testimonios de Zurita referentes a un ataque francés al valle (que inducen a pensar que la torre ya existía en 1512) y las peculiaridades de sus vanos, nos hablan de una construcción anterior.
A finales del siglo XVIII fue integrada en la (Casa Don Jorge).

Descripción

Torre de planta cuadrada, con cuatro pisos comunicados por una escalera de madera, construida en mampostería con sillares en las esquinas y cubierta de losa a cuatro aguas. En el muro sur se abre la puerta original en alto sobre el desnivel del resalte rocoso sobre el que se cimenta la torre. La puerta actual, sin embargo, se ubica en el muro norte y fue abierta en el siglo XVIII cuando se construyó la borda. Las plantas primera y segunda muestran distribución de vanos idéntica, siendo además estos similares en sus características arquitectónicas. La planta superior presenta un sólo vano, adintelado y con una repisa a la altura del alféizar, que pudiera haber formado parte de un matacán. Un modillón compuesto por tres piezas talladas sostiene el alero.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada